A la ciutat catalanoparlant de Sardenya mai no s’ha deixat de cantar cada Nit de Nadal el Cant de la Sibil·la, tot i que allà és més conegut amb el nom de LO SENYAL DEL JUDICI. Per Nadal, per Maitines, a la catedral de Santa Maria ressona, sempre, aquest cant. Una cosa que em va remarcar mossèn Antoni Nughes és que a l’Alguer s’ha cantat la versió que era de la Seu d’Urgell, no la de l’Illa de Mallorca. Voldria remarcar que el parlar alguerès, – a parer meu – té una gran relació amb les formes pallareses i de l’Alt Urgell. Per cert, l’any passat a la catedral de la Seu d’Urgell van recuperar aquesta cerimònia nadalenca interrompuda des de feia centúries. Fa un parell d’anys que la UNESCO, juntament amb els Castells i Castellers, va declarar al Cant de la Sibil·la com a Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat, uns anys abans ho havien estat el Misteri d’ Elx i la Patum i el Corpus Crhisti de Berga.
Dom Nughes, que és qui porta cantat, la Sibil·la, fa una pila d’anys va fer la seva tesi doctoral, prologada pel jesuïta Pare Batllori, ‘El Sínode del bisbe Baccallar : l’Alguer. Església i societat al segle XVI’, on hi explica, entre moltes altres coses, com aquest bisbe va permetre que a la catedral continués cada any el Cant per Nadal. Per tant és pot dir que la directriu del Concili de Trento de l’any 1545 fou la prohibició, a totes les terres de parla catalana, de moltes col·laboracions populars com les que hagueren de suprimir de la litúrgia nadalenca, llevat de les parròquies mallorquines i la catedral algueresa.
Mai no em cansaré prou de recomanar a tots els catalanoparlants de visitar l’Alguer, allà és com a casa. A l’Alguer tenen la gran sort de tenir al front dels seus dos arxius, al del Bisbat a Dom Nughes, i al de la ciutat a Gianfranco Piras, dos entusiastes defensors de la cultura i el sentiment alguerès.
Antoni Nughes, un pou de ciència i història, és la memòria viva de l’Alguer. Amb el seu posat murri i sorneguer va explicar-me moltes coses de l’antic folklore tradicional alguerès, com que a més de la Sibil·la, que mai no s’ha deixat de cantar per Nadal, havien tingut, segons explica en un article d’Antonio Serra a la Revista de l’Alguer número 3, Cavallets Cotoners i Turcs a l’any 1649, vaja Trucs i Cavallets com els de Berga . Tot això ens ha de portar a fer una profunda reflexió sobre el nostre folklore tradicional, que deuria ser més o menys el mateix a tots els Països Catalans -amb l’Alguer inclòs-, que a Solsona o a Berga, si s’hagués cantat el cant de la Sibil·la per Nadal –cosa que no sé pas si es feia o no- a la Catedral o a Sant Pere, de ben segur que hauria estat la versió urgellenca, que és la que sempre ha cantat mossèn Nughes a la catedral de l’Alguer .
La foto és d’un cant de la Sibil·la al vídeo veureu a Mn. Nughes cantant la de l’Alguer